Nyproduktion

 


Visst är det något speciellt med gamla hus? Det tycker i alla fall vi. Att med ord förklara vad som ger ett hus en ”gammaldags charm” är inte lätt. Men om vi säger att gamla hus har en själ, förstår nog de flesta vad vi menar. När vi på Handkraft bygger hus, gör vi som man gjorde förr – för hand. Vi är nämligen bergfast övertygade om att det är just hantverket som ger huset dess själ. Alla ytor bearbetas fortfarande för hand med yxa och bandkniv. Foder och golv handhyvlas och ingen detalj är för liten för att glömmas bort. Tillsammans utgör dessa helheten.

Husen vi bygger, är som vårt namn antyder, timmerhus. Dessa stommar i massivträ har många fördelar och skapar genom deras värmelagrande och fuktutjämnande förmåga ett inomhusklimat som både är behagligt och hälsosamt att leva i. Materialen vi använder oss av är uteslutande naturmaterial. Timret kommer oftast från besparingsskogar i norra Dalarna och är tätvuxet och rikt på kärnved, som hustimmer ska vara. Mellan stockarna drevas med lindrev eller mossa. Vill man sedan tilläggsisolera sitt hus brukar vi rekommendera våra kunder att lerklina insidan av timmerväggen. Lerklining har använts under hundratals år för att ge varma och dragtäta hus och samspelar utomordentligt väl med timrets egenskaper. Att välja dessa metoder och material som använts i många hundratals år, är för oss inte något förlegat och förknippat med bakåtsträvan – utan snarare något väl beprövat och definitivt del av ett hållbart byggande för framtiden.

Som du kan se under fliken huskatalog har vi tagit fram en huskatalog baserad på sex befintliga timmerhus från tiden 1667-1830. Dessa är sex olika representanter för vad vi ser som det typiskt svenska huset under förindustriell tid. Allt från ett lusthus på 15 kvadratmeter från 1764 till en prästgård med sexdelad plan på 122 kvadratmeter byggd 1667. Även om vi presenterar husen som färdiga förslag så bygger vi givetvis också nya hus efter specifika önskemål från varje enskild kund. Vi jobbar utifrån allt ifrån en färdig arkitektritning, till en vag idé om ditt livs drömhus. Hör gärna av dig för vidare diskussion!