Västerlöt

 


Anno 1830
Sidokammarstuga, 25m2

Västerlöt är den optimala gäststugan. Ytterdörren leder rakt in i ett rymligt allrum och i den lilla sidokammaren finns plats för både sängar och linneskåp. Låt dina gäster få uppleva värmen och det rogivande knastret från järnspisen, unna dem att känna de handhyvlade golvens behagliga mjukhet och ge dem en utsikt som förskönats genom munblåsta fönsterglas. Risken finns att de stannar längre än planerat.

Sidokammarstugan är, tillsammans med enkelstugan, urtypen för ett klassiskt soldat- eller båtsmanstorp. Ofta följde husen fastslagna rekommendationer från högre ort, rörande yttermått och takhöjd, då det ansågs viktigt att garantera drägliga levnadsvillkor för kronans män. Hustypen återfinns främst i mellansverige där den började bli vanligt förekommande under början av 1800-talet.

Torpet Västerlöt har sitt ursprung på Färingsö i Mälaren och som i många stugor i det gamla Sverige var det även i detta hus väldigt trångbott. De sista boende i torpet var familjen Thunwall, bestående av två vuxna och fem barn, som fram till början av förra seklet trängdes på de få kvadratmeter som bjöds en så pass stor familj.